Pluto in Steenbok: een nieuwe Realiteit

Pluto staat astrologisch gezien voor de cyclische  wedergeboorte en als zodanig correleert deze planeet met de theorie van reincarnatie.  Evolutionaire Astrologie kijkt naar Pluto als we meer willen weten over de noden en verlangens van de Ziel.

De transit van Pluto door een bepaalt teken kan wel 12 tot 19 jaren duren en bepaalt dus de identiteit van een ganse generatie. Hij liep zelfs in Kreeft van 1912 tot 1939. Pluto beschrijft ook de individuele en collectieve reis van de Ziel.  Wanneer Pluto geactiveerd wordt door contact met andere planetaire energie, dan zien we een versnelde evolutie, zowel op persoonlijk als collectief gebied.

We kunnen de transformerende kracht van Pluto op 2 manieren ondergaan, ofwel gaan we door een rustig, natuurlijk proces ofwel overkomt het ons als  een vulkanische kracht die gepaard gaat met radicale veranderingen. Alles hangt af van hoeveel  weerstand er geboden wordt, indien de weerstand veroorzaakt wordt door angst van verlies die te maken heeft met onmacht en kwetsbaarheid dan ontstaan er conflicten die op hun beurt polarisatie in de hand werken. Dit zijn processen die herhaaldelijk terug keren.

Pluto’s intrede in het teken Steenbok markeert een hoogtepunt dat van grote historische waarde is terwijl een hoofdstuk van onze collectieve ervaring op zijn einde loopt. Een nieuwe realiteit is noodzakelijk.

Pluto liep in Steenbok 0p 26 januari tot 14 juni 2008, liep even retrograde in Boogschutter, om terug in Steenbok te gaan op 27 november 2008 tot 19 november 2024. Dit Steenbok archetype is determinerend voor de hele belangrijke periode van collectieve, sociale en individuele evolutie. In 2008 overviel ons de kredietcrisis die voor vele mensen grote gevolgen hadden. Dit was slechts een begin van een een wereld in transformatie.

Pluto en Saturnus (heerser van het teken Steenbok) zijn geen lichtgewichten  in de astrologie en beiden hebben te maken met macht. Saturnus heeft o.a.te maken met de fysieke realiteit, fysieke instellingen, orde, gezag, repressie en macht. De energie kan kil en hard zijn, zeker wanneer de natuurlijke autoriteit van Saturnus verstoord is geraakt door duizenden jaren patriarchaal regime waarin de natuur-wetten werden onderdrukt, de aarde uitgebuit werd en machtswellust ,geldgewin en eigen belang domineren.

De mensheid wordt geconfronteerd met één van de grootste schaduw namelijk duizenden jaren patriarchale overheersing waarvan we nu een cumulatie kennen. Het Vissen tijdperk loopt ten einde en het Waterman tijdperk is in aantocht, maar zover zijn we nog niet.

De keuzes die wij nu maken zijn letterlijk van levensbelang voor onze moeder Aarde: kiezen we voor verbinding of voor polarisatie? Kiezen we voor liefde of kiezen we voor angst?